Inkokt lax med salsa verde och kokt potatis

Tillagningstid: Under 45 min

4 portioner

Ingredienser

  • 900 g potatis
  • 250 g grön sparris
  • ca 600 g färsk laxfilé
  • 1 l vatten
  • 1 dl vitvinsvinäger
  • 1 msk salt
  • 10 pepparkorn
  • 3 lagerblad
  • 1 citron
  • 1 kruka persilja
  • 1/2 huvudsallad
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk kapris
  • 1 msk dijonsenap
  • 1/2 dl olja
  • 1 dl vatten

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 100°C.
  • Skala och koka potatisen.
  • Lax: Skär fisken i fyra jämna portionsbitar och lägg dem i en liten, djup form med hög kant.
  • Koka upp vatten, vinäger, salt, pepparkorn och lagerblad. Häll vätskan över fisken och täck formen med plast- eller aluminiumfolie. Ställ formen mitt i ugnen ca 15 minuter.
  • Salsa verde: Pressa saften ur citronen. Grovhacka persiljan, mixa den, salladen och citronsaften i en matberedare. Tillsätt pressad vitlök, kapris och senap. Droppa i oljan under mixning och späd till sist ut med vatten. Mixa slät.
  • Dela sparrisen och koka den med potatisen de sista minuterna.
  • Servera nykokt potatis med inkokt lax, salsa verde och sparris.

*Bilden är inte från detta recept utan är bara en genre bild för inspiration

Lämna en kommentar