Tillagningstid: Under 45 min
4 portioner
Ingredienser
- 900 g potatis
- 250 g grön sparris
- ca 600 g färsk laxfilé
- 1 l vatten
- 1 dl vitvinsvinäger
- 1 msk salt
- 10 pepparkorn
- 3 lagerblad
- 1 citron
- 1 kruka persilja
- 1/2 huvudsallad
- 2 vitlöksklyftor
- 1 msk kapris
- 1 msk dijonsenap
- 1/2 dl olja
- 1 dl vatten
Gör så här:
- Sätt ugnen på 100°C.
- Skala och koka potatisen.
- Lax: Skär fisken i fyra jämna portionsbitar och lägg dem i en liten, djup form med hög kant.
- Koka upp vatten, vinäger, salt, pepparkorn och lagerblad. Häll vätskan över fisken och täck formen med plast- eller aluminiumfolie. Ställ formen mitt i ugnen ca 15 minuter.
- Salsa verde: Pressa saften ur citronen. Grovhacka persiljan, mixa den, salladen och citronsaften i en matberedare. Tillsätt pressad vitlök, kapris och senap. Droppa i oljan under mixning och späd till sist ut med vatten. Mixa slät.
- Dela sparrisen och koka den med potatisen de sista minuterna.
- Servera nykokt potatis med inkokt lax, salsa verde och sparris.
*Bilden är inte från detta recept utan är bara en genre bild för inspiration