Inkokt lax med picklad gurk-och fänkålssallad och krämig potatis

Tillagningstid: Under 45 min

4 portioner

Ingredienser

  • 900 g sommarpotatis
  • finrivet skal och saft av 1/2 citron
  • 2 dl smetana
  • salt
  • peppar
  • 2 msk ättiksprit (12%)
  • 1/2 dl strösocker
  • 1 dl vatten
  • 1/2 rödlök
  • 1 fänkål
  • 1/2 gurka
  • 1/2 förp färsk gräslök (à 20 g)
  • 1 l vatten
  • 2 1/2 tsk salt
  • 3/4 dl vitvinsvinäger
  • 600 g lax

Gör så här:

  • Potatis: Koka potatisen mjuk (dela den innan om den är stor).
  • Sallad: Koka upp ättika, socker och vatten. Skala och skiva löken tunt. Skär fänkål och gurka i tunna skivor och vänd ner alla grönsaker i lagen. Låt stå och dra medan det övriga tillagas.
  • Lax: Koka upp vatten, salt och vinäger i en vid kastrull med lock. Skär laxen i 3 x 3 cm stora kuber. Ta bort kastrullen från värmen och lägg ner laxen. Lägg på ett lock och låt dra 8-10 minuter.
  • Potatis: Häll av potatisen, låt den ånga av. Riv yttersta skalet från citronen och blanda med smetanan. Krydda med pressad citronsaft, salt och peppar och vänd ner potatisen i krämen.
  • Lyft upp laxen ur lagen.
  • Sallad: Hacka gräslöken och vänd ner i salladen.
  • Servera lax och potatis med salladen.

*Bilden är inte från detta recept utan är bara en genre bild för inspiration

Lämna en kommentar