Tillagningstid: Under 45 min
4 portioner
Ingredienser
- 900 g sommarpotatis
- finrivet skal och saft av 1/2 citron
- 2 dl smetana
- salt
- peppar
- 2 msk ättiksprit (12%)
- 1/2 dl strösocker
- 1 dl vatten
- 1/2 rödlök
- 1 fänkål
- 1/2 gurka
- 1/2 förp färsk gräslök (à 20 g)
- 1 l vatten
- 2 1/2 tsk salt
- 3/4 dl vitvinsvinäger
- 600 g lax
Gör så här:
- Potatis: Koka potatisen mjuk (dela den innan om den är stor).
- Sallad: Koka upp ättika, socker och vatten. Skala och skiva löken tunt. Skär fänkål och gurka i tunna skivor och vänd ner alla grönsaker i lagen. Låt stå och dra medan det övriga tillagas.
- Lax: Koka upp vatten, salt och vinäger i en vid kastrull med lock. Skär laxen i 3 x 3 cm stora kuber. Ta bort kastrullen från värmen och lägg ner laxen. Lägg på ett lock och låt dra 8-10 minuter.
- Potatis: Häll av potatisen, låt den ånga av. Riv yttersta skalet från citronen och blanda med smetanan. Krydda med pressad citronsaft, salt och peppar och vänd ner potatisen i krämen.
- Lyft upp laxen ur lagen.
- Sallad: Hacka gräslöken och vänd ner i salladen.
- Servera lax och potatis med salladen.
*Bilden är inte från detta recept utan är bara en genre bild för inspiration