Het soppa med lax, musslor och nudlar

Tillagningstid: Under 45 min

4 portioner

Ingredienser

  • 1/2 purjolök
  • 2 morötter
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1/2 röd spansk peppar
  • 3 tomater
  • 100 g färska champinjoner
  • 2 msk olja
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 msk fisksås
  • 1 msk sweet chili
  • 9 dl grönsaksbuljong (vatten och buljongtärning eller fond)
  • ca 300 g färsk laxfilé
  • 1 burk musslor i vatten (1 burk motsvarar 225 g)
  • 1/2 dl pressad limesaft
  • risnudlar
  • färsk koriander

Gör så här:

  • Skölj purjolöken, skala morötter och vitlök. Skiva purjolöken och morötterna i sneda skivor. Hacka vitlöken.
  • Strimla chilin, skär tomaterna i grova tärningar och champinjonerna i tjocka skivor.
  • Fräs purjo, morötter och vitlök i oljan i en gryta. Tillsätt chili, tomater, tomatpuré, fisksås, sweet chili och buljong. Låt det koka sakta ca 10 minuter.
  • Skär bort skinnet från laxen och skär den i tärningar. Lägg i champinjoner och lax, låt det sjuda några minuter tills fisken är klar. Häll i musslorna med spadet och låt det bli varmt.
  • Smaksätt med limesaft.
  • Till servering: Servera med risnudlar och gärna grovhackad koriander.

*Bilden är inte från detta recept utan är bara en genre bild för inspiration