Tillagningstid: Under 45 min
4 portioner
Ingredienser
- 600 g laxfilé
- 1/2 dl japansk soja
- 2 msk vitt vin
- 2 msk socker
- 1/2 rivet päron
- 2 krossade vitlöksklyftor
- 2 tsk sesamolja
- 2 msk sesamfrö
- 1 paket breda risnudlar
- 4 salladslökar
- 1/2 röd peppar
- 2 msk riven ingefära
- 2 msk neutral olja
- 1 msk risvinäger
- 1 tsk strösocker
- 1/2 gurka
- skal och pressad saft från 1 lime
- 2 tsk fisksås
- 1 tsk finhackad koriander
- 1/2 tsk strösocker
- 2 krm salt
- 1/2 rättika
- 2 krm salt
- 1 tsk socker
- 1 msk risvinäger
Gör så här:
- Blanda samman marinaderna till laxen, nudelsalladen, gurkan och rättikan i olika skålar.
- Lax: Marinera laxen minst 30 minuter.
- Nudelsallad: Rosta sesamfröna i en torr panna på medelvärme tills de blir gyllenbruna.
- Koka nudlarna enligt anvisningen på förpackningen. Sila och skölj i kallt vatten. Låt rinna av ordentligt i durkslag.
- Finhacka salladslök och urkärnad chili. Skala och riv ingefäran. Blanda med nudlar och marinad.
- Marinerad gurka: Skala gurkan, dela den på längden och kärna ur. Skär den i tunna skivor och blanda med marinaden.
- Marinerad rättika: Skala rättikan och hyvla så tunt som möjligt med en mandolin eller potatisskalare och blanda med marinaden.
- Lax: Skär laxen i bitar, ca 10×10 cm.
- Hetta upp en stekpanna så det ryker ordentligt. Stek laxen 20-30 sekunder på varje sida.
- Ta upp laxen och skiva i 1/2 cm tjocka skivor.
- Servera laxen tillsammans med nudlar, gurka och rättika.
*Bilden är inte från detta recept utan är bara en genre bild för inspiration