Halstrad laxsashimi med risnudelsallad

Tillagningstid: Under 45 min

4 portioner

Ingredienser

  • 600 g laxfilé
  • 1/2 dl japansk soja
  • 2 msk vitt vin
  • 2 msk socker
  • 1/2 rivet päron
  • 2 krossade vitlöksklyftor
  • 2 tsk sesamolja
  • 2 msk sesamfrö
  • 1 paket breda risnudlar
  • 4 salladslökar
  • 1/2 röd peppar
  • 2 msk riven ingefära
  • 2 msk neutral olja
  • 1 msk risvinäger
  • 1 tsk strösocker
  • 1/2 gurka
  • skal och pressad saft från 1 lime
  • 2 tsk fisksås
  • 1 tsk finhackad koriander
  • 1/2 tsk strösocker
  • 2 krm salt
  • 1/2 rättika
  • 2 krm salt
  • 1 tsk socker
  • 1 msk risvinäger

Gör så här:

  • Blanda samman marinaderna till laxen, nudelsalladen, gurkan och rättikan i olika skålar.
  • Lax: Marinera laxen minst 30 minuter.
  • Nudelsallad: Rosta sesamfröna i en torr panna på medelvärme tills de blir gyllenbruna.
  • Koka nudlarna enligt anvisningen på förpackningen. Sila och skölj i kallt vatten. Låt rinna av ordentligt i durkslag.
  • Finhacka salladslök och urkärnad chili. Skala och riv ingefäran. Blanda med nudlar och marinad.
  • Marinerad gurka: Skala gurkan, dela den på längden och kärna ur. Skär den i tunna skivor och blanda med marinaden.
  • Marinerad rättika: Skala rättikan och hyvla så tunt som möjligt med en mandolin eller potatisskalare och blanda med marinaden.
  • Lax: Skär laxen i bitar, ca 10×10 cm.
  • Hetta upp en stekpanna så det ryker ordentligt. Stek laxen 20-30 sekunder på varje sida.
  • Ta upp laxen och skiva i 1/2 cm tjocka skivor.
  • Servera laxen tillsammans med nudlar, gurka och rättika.

*Bilden är inte från detta recept utan är bara en genre bild för inspiration

Lämna en kommentar