Halstrad lax med ingefärsglacerade morötter och gräslöksfil

Tillagningstid: Under 45 min

4 portioner

Ingredienser

  • 4 port ris
  • 2 förp snackmorötter (à 200 g)
  • 1 msk riven färsk ingefära
  • 2 msk smör
  • 1/2 msk strösocker
  • salt
  • peppar
  • 1/2 kruka gräslök
  • 1/2 citron
  • 3 dl gräddfil
  • 1/2 tsk salt
  • 4 port laxfilé (à 140 g)
  • 65 g mâchesallad

Gör så här:

  • Tina fisken (om fryst används).
  • Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.
  • Ansa och dela eventuellt morötterna på längden (om de är tjocka). Skala och riv ingefäran.
  • Stek morötterna i smöret i en stekpanna ca 10 minuter. Strö på socker och stek en stund till, så att morötterna blir glacerade. Rör i ingefära och krydda med salt och peppar. Stek ytterligare några minuter.
  • Hacka gräslöken och riv yttersta skalet av citronen. Blanda gräslök och citronskal med gräddfil. Smaka av med pressad citron, salt och peppar.
  • Strö saltet i en torr stekpanna och halstra laxen ca 3 minuter på varje sida, tills innertemperaturen på laxen är 54°C. Krydda med peppar.
  • Servera laxen med ris, morötter, gräddfil och sallad.

*Bilden är inte från detta recept utan är bara en genre bild för inspiration

Lämna en kommentar