Tillagningstid: Under 45 min
4 portioner
Ingredienser
- 900 g fast potatis
- 1 vitlöksklyfta
- 2 sardellfiléer
- 2 tsk färskpressad citronsaft (2 tsk motsvarar saft från ca 1/2 citron)
- 1 äggula
- 1 tsk dijonsenap
- 1 dl olja (gärna rapsolja)
- 2 msk olivolja
- 1 krm salt
- 1 krm svartpeppar
- 1 dl finriven parmesan
- 150 g haricots verts (bönor)
- 1 cosmopolitansallad
- 1 dl hyvlad parmesan
- 4 port lax (à 125 g)
Gör så här:
- Skala och koka potatisen.
- Dressing: Skala och riv vitlöken. Hacka sardellfiléerna fint. Pressa citronen. Blanda äggulan med citronsaften och senapen. Tillsätt oljan och olivoljan först droppvis och sedan i en fin stråle under kraftig omrörning (använd gärna stavmixer eller elvisp).
- Smaka av dressingen med vitlök, sardeller, salt och peppar. Riv osten och rör ner den.
- Sallad: Ansa och koka bönorna i saltat kokande vatten 3 minuter. Skär salladen i bitar och blanda med dressingen och bönorna.
- Halstra laxen i en stekpanna ca 3 minuter på varje sida.
- Hyvla osten.
- Servera sallad och potatis med lax och strö över parmesan.
*Bilden är inte från detta recept utan är bara en genre bild för inspiration