Tillagningstid: Under 60 min
4 portioner
Ingredienser
- 2 dl vildrisblandning
- 2 nori-ark (japanskt sjögräs)
- 1 myntakvist eller torkad mynta (1 kvist motsvarar 1 tsk torkad mynta)
- 1/3 gurka
- 1 persika
- 1/2 selleristjälk
- 2 salladslökar
- 1 msk råsocker
- 2 dl svartvinbärssaft
- 4 msk rödvinsvinäger
- 1 tsk svartpeppar
- 300 g kallrökt lax
- 1 knippe rädisor
- 2 dl färska groddar
- 1/2 dl olivolja
- 2 tsk enbär
- 2 dl matlagningsyoghurt
Gör så här:
- Koka riset enligt anvisning på paketet. Hacka myntan och tillsätt den.
- Skär gurka, persika, selleri och salladslök i tunna stavar.
- Lägg noriarken på plastfilm på smörpapper. Fördela riset tunt över arket. Lägg stavarna på noriarken. Låt stavarna sticka ut på sidorna. Rulla ihop arken med hjälp av smörpappret. Linda in i plastfilm. Låt vila en stund. Skär sedan försiktigt rullarna i skivor.
- Smält råsocker i en kastrull och tillsätt saft, vinäger och peppar. Koka ihop till lagom seg konsistens med mycket smak.
- Sätt ugnen på 150°C. Värm laxen i ugnen.
- Skiva rädisorna tunt och blanda med groddar och lite olivolja. Hacka enbären och blanda med matlagningsyoghurten och låt dra en liten stund.
- Pensla svartvinbärsglaze på laxen före servering.
*Bilden är inte från detta recept utan är bara en genre bild för inspiration