Grön vildrisrulle med lättrökt lax

Tillagningstid: Under 60 min

4 portioner

Ingredienser

  • 2 dl vildrisblandning
  • 2 nori-ark (japanskt sjögräs)
  • 1 myntakvist eller torkad mynta (1 kvist motsvarar 1 tsk torkad mynta)
  • 1/3 gurka
  • 1 persika
  • 1/2 selleristjälk
  • 2 salladslökar
  • 1 msk råsocker
  • 2 dl svartvinbärssaft
  • 4 msk rödvinsvinäger
  • 1 tsk svartpeppar
  • 300 g kallrökt lax
  • 1 knippe rädisor
  • 2 dl färska groddar
  • 1/2 dl olivolja
  • 2 tsk enbär
  • 2 dl matlagningsyoghurt

Gör så här:

  • Koka riset enligt anvisning på paketet. Hacka myntan och tillsätt den.
  • Skär gurka, persika, selleri och salladslök i tunna stavar.
  • Lägg noriarken på plastfilm på smörpapper. Fördela riset tunt över arket. Lägg stavarna på noriarken. Låt stavarna sticka ut på sidorna. Rulla ihop arken med hjälp av smörpappret. Linda in i plastfilm. Låt vila en stund. Skär sedan försiktigt rullarna i skivor.
  • Smält råsocker i en kastrull och tillsätt saft, vinäger och peppar. Koka ihop till lagom seg konsistens med mycket smak.
  • Sätt ugnen på 150°C. Värm laxen i ugnen.
  • Skiva rädisorna tunt och blanda med groddar och lite olivolja. Hacka enbären och blanda med matlagningsyoghurten och låt dra en liten stund.
  • Pensla svartvinbärsglaze på laxen före servering.

*Bilden är inte från detta recept utan är bara en genre bild för inspiration

Lämna en kommentar