Tillagningstid: Under 60 min
4 portioner
Ingredienser
- 1 vitlöksklyfta
- 2 msk sweet chilisås
- 1 msk rapsolja
- 1/2 tsk salt
- 600 g laxfilé
- 3 dl svart ris
- 1 1/2 dl majonnäs
- 2 tsk sesamolja
- 2 msk sesamfrö
- 1 gurka
- 1 förp salladslök (à 125 g)
- 1 kruka koriander
- 1 röd peppar (chili)
- 1 1/2 dl risvinäger
- 3/4 dl strösocker
- 1/2 tsk salt
- 2 tsk färskpressad citronsaft
- ev grillad citron eller lime
Gör så här:
- Marinad och lax: Skala och riv vitlöken och blanda med sweet chilisås, olja och salt. Marinera laxen i marinaden cirka 15 minuter.
- Ris: Skölj riset, tills vattnet är rent, och koka det enligt anvisningen på förpackningen.
- Sesammajonnäs: Blanda majonnäs, sesamolja och sesamfrö.
- Grönsaker: Dela gurkan på längden. Ansa salladslöken. Hacka koriandern grovt.
- Marinad och lax: Lägg laxen i ett halster och grilla först ena sidan cirka 5 minuter och därefter andra sidan i 5 minuter, på indirekt värme, eller tills laxen har en innertemperatur på 54°C.
- Grönsaker: Grilla gurka och salladslök tills de får grillränder och är lite sotiga. Skär gurkan i halvmånar, cirka 1 cm tjocka och strimla salladslöken.
- Vinägerlag: Hacka chilin. Värm risvinäger, chili, socker, salt och citronsaft i en kastrull tills sockret smälter.
- Blanda riset med vinägerlagen och vänd försiktigt i gurka, salladslök och koriander.
- Servera laxen med riset och sesammajonnäs och ev grillad citron.
*Bilden är inte från detta recept utan är bara en genre bild för inspiration