Grillad lax med svart ris och grillad gurka

Tillagningstid: Under 60 min

4 portioner

Ingredienser

  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 msk sweet chilisås
  • 1 msk rapsolja
  • 1/2 tsk salt
  • 600 g laxfilé
  • 3 dl svart ris
  • 1 1/2 dl majonnäs
  • 2 tsk sesamolja
  • 2 msk sesamfrö
  • 1 gurka
  • 1 förp salladslök (à 125 g)
  • 1 kruka koriander
  • 1 röd peppar (chili)
  • 1 1/2 dl risvinäger
  • 3/4 dl strösocker
  • 1/2 tsk salt
  • 2 tsk färskpressad citronsaft
  • ev grillad citron eller lime

Gör så här:

  • Marinad och lax: Skala och riv vitlöken och blanda med sweet chilisås, olja och salt. Marinera laxen i marinaden cirka 15 minuter.
  • Ris: Skölj riset, tills vattnet är rent, och koka det enligt anvisningen på förpackningen.
  • Sesammajonnäs: Blanda majonnäs, sesamolja och sesamfrö.
  • Grönsaker: Dela gurkan på längden. Ansa salladslöken. Hacka koriandern grovt.
  • Marinad och lax: Lägg laxen i ett halster och grilla först ena sidan cirka 5 minuter och därefter andra sidan i 5 minuter, på indirekt värme, eller tills laxen har en innertemperatur på 54°C.
  • Grönsaker: Grilla gurka och salladslök tills de får grillränder och är lite sotiga. Skär gurkan i halvmånar, cirka 1 cm tjocka och strimla salladslöken.
  • Vinägerlag: Hacka chilin. Värm risvinäger, chili, socker, salt och citronsaft i en kastrull tills sockret smälter.
  • Blanda riset med vinägerlagen och vänd försiktigt i gurka, salladslök och koriander.
  • Servera laxen med riset och sesammajonnäs och ev grillad citron.

*Bilden är inte från detta recept utan är bara en genre bild för inspiration

Lämna en kommentar