Tillagningstid: Över 60 min
4 portioner
Ingredienser
- 1 grillplanka eller grillhalster
- 2 tsk kryddpeppar
- 1 tsk chiliflakes
- 1 tsk kanel
- 1 tsk torkad timjan
- 1 tsk rörsocker
- 1 tsk salt
- 500 g laxfilé i bit
- 800 g sötpotatis
- 2 msk olivolja
- 1/2 tsk salt
- 1/2 tsk nymald svartpeppar
- 65 g mâchesallad
- 150 g fetaost
- 1 lime (skal och saft)
- 1 förp grillad paprika (á 200 g)
- 1 dl hel skållad mandel
- 2 krm salt
Gör så här:
- Lax: Lägg plankan i blöt minst 5 timmar innan grillning.
- Sötpotatis: Sätt ugnen på 225°C.
- Skala och skär potatisen 2 cm stora bitar och lägg i en ugnsform. Blanda med olivolja, salt och peppar. Rosta mitt i ugnen ca 25 minuter tills potatisen är mjuk, rör om då och då.
- Lax: Mortla alla kryddor till en rub.
- Häll kryddorna över laxen och vänd runt så hela fisken täcks.
- Lägg laxen på plankan. Grilla laxen på plankan, på grillgallret, på indirekt värme under lock ca 15 minuter, eller tills fisken har en innertemperatur på 54°C. Låt vila ca 5 minuter.
- Sötpotatis: Häll potatisen i en skål och blanda med mâchesallad och smulad fetaost.
- Paprikaröra: Riv yttersta skalet från limen och pressa ur limesaften. Mixa paprikan, tillsammans med oljan den ligger i, limeskal och saft, mandel och salt till en slät sås.
- Servera laxen med sötpotatissalladen och paprikaröran.
*Bilden är inte från detta recept utan är bara en genre bild för inspiration