Grillad lax med jerkkryddor och paprikaröra

Tillagningstid: Över 60 min

4 portioner

Ingredienser

  • 1 grillplanka eller grillhalster
  • 2 tsk kryddpeppar
  • 1 tsk chiliflakes
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 tsk rörsocker
  • 1 tsk salt
  • 500 g laxfilé i bit
  • 800 g sötpotatis
  • 2 msk olivolja
  • 1/2 tsk salt
  • 1/2 tsk nymald svartpeppar
  • 65 g mâchesallad
  • 150 g fetaost
  • 1 lime (skal och saft)
  • 1 förp grillad paprika (á 200 g)
  • 1 dl hel skållad mandel
  • 2 krm salt

Gör så här:

  • Lax: Lägg plankan i blöt minst 5 timmar innan grillning.
  • Sötpotatis: Sätt ugnen på 225°C.
  • Skala och skär potatisen 2 cm stora bitar och lägg i en ugnsform. Blanda med olivolja, salt och peppar. Rosta mitt i ugnen ca 25 minuter tills potatisen är mjuk, rör om då och då.
  • Lax: Mortla alla kryddor till en rub.
  • Häll kryddorna över laxen och vänd runt så hela fisken täcks.
  • Lägg laxen på plankan. Grilla laxen på plankan, på grillgallret, på indirekt värme under lock ca 15 minuter, eller tills fisken har en innertemperatur på 54°C. Låt vila ca 5 minuter.
  • Sötpotatis: Häll potatisen i en skål och blanda med mâchesallad och smulad fetaost.
  • Paprikaröra: Riv yttersta skalet från limen och pressa ur limesaften. Mixa paprikan, tillsammans med oljan den ligger i, limeskal och saft, mandel och salt till en slät sås.
  • Servera laxen med sötpotatissalladen och paprikaröran.

*Bilden är inte från detta recept utan är bara en genre bild för inspiration

Lämna en kommentar