Tillagningstid: Över 60 min
4 portioner
Ingredienser
- 800 g färskpotatis
- 2 msk olivolja
- 1/2 tsk salt
- 2 krm svartpeppar
- 1 grillplanka eller grillhalster
- 1 dl bbq olja med honung
- 1 förp laxfilé i bit (à 600 g)
- 2 romansallad
- 1 knippe rädisor (à ca 300 g)
- 150 g färska sockerärtor
- 1 dl rostade pumpakärnor
- 1 burk kall färdig parmesansås (à 230 ml)
Gör så här:
- Lax: Lägg plankan i blöt minst 5 timmar innan grillning.
- Rostad potatis: Sätt ugnen på 225°C.
- Halvera potatisen och lägg i en ugnsform. Blanda med olivolja och krydda med salt och peppar. Rosta mitt i ugnen i 25 minuter eller tills potatisen är mjuk och har en gyllene färg, rör om då och då.
- Lax: Häll oljan över laxen och vänd runt, så att hela fisken täcks. Marinera i ca 10 minuter.
- Lägg laxen på en planka eller i ett grillhalster. Grilla fisken på indirekt värme, under lock, 15 minuter eller tills fisken har en innertemperatur på 54°C, låt vila i 5 minuter.
- Grillad sallad: Dela salladen på längden och grilla bitarna ca 2 minuter, tills de får en sotig yta.
- Skölj, ansa och dela rädisorna och sockerärtorna. Krossa pumpakärnorna grovt.
- Toppa salladen med parmesansås och pumpakärnor.
- Servera laxen på plankan med sallad, rädisor, sockerärtor och potatis.
*Bilden är inte från detta recept utan är bara en genre bild för inspiration