Tillagningstid: Under 45 min
4 portioner
Ingredienser
- 900 g mjölig potatis
- 1/2 blomkål
- 2 dl mjölk
- 2 msk smör eller margarin
- salt och peppar
- 1 citron
- 1 gurka
- 1 msk olivolja
- 1/2 ask gräslök (à 20 g)
- 1 dl ströbröd
- 4 port laxfilé (à 140 g)
Gör så här:
- Blomkålsmos: Skala potatisen och skär blomkålen i mindre bitar. Koka allt mjukt i rikligt med vatten.
- Gurksallad: Dela citronen, pressa ena halvan och skär resten i klyftor.
- Skär gurkan i tärningar. Häll på olivoljan och krydda med salt och peppar. Smaka av med citronsaften.
- Häll av potatis- och blomkålsvattnet. Stöt sönder potatis och blomkål med elvisp. Späd med varm mjölk och matfett under vispning. Smaka av med salt och peppar.
- Lax: Hacka gräslöken och blanda med ströbrödet på en tallrik.
- Vänd laxen i ströbrödet. Halstra den i en stekpanna ca 4 minuter på varje sida. Krydda med salt och peppar.
- Servera laxen med blomkålsmos och gurksallad.
*Bilden är inte från detta recept utan är bara en genre bild för inspiration