Gräslöksstekt lax med blomkålsmos

Tillagningstid: Under 45 min

4 portioner

Ingredienser

  • 900 g mjölig potatis
  • 1/2 blomkål
  • 2 dl mjölk
  • 2 msk smör eller margarin
  • salt och peppar
  • 1 citron
  • 1 gurka
  • 1 msk olivolja
  • 1/2 ask gräslök (à 20 g)
  • 1 dl ströbröd
  • 4 port laxfilé (à 140 g)

Gör så här:

  • Blomkålsmos: Skala potatisen och skär blomkålen i mindre bitar. Koka allt mjukt i rikligt med vatten.
  • Gurksallad: Dela citronen, pressa ena halvan och skär resten i klyftor.
  • Skär gurkan i tärningar. Häll på olivoljan och krydda med salt och peppar. Smaka av med citronsaften.
  • Häll av potatis- och blomkålsvattnet. Stöt sönder potatis och blomkål med elvisp. Späd med varm mjölk och matfett under vispning. Smaka av med salt och peppar.
  • Lax: Hacka gräslöken och blanda med ströbrödet på en tallrik.
  • Vänd laxen i ströbrödet. Halstra den i en stekpanna ca 4 minuter på varje sida. Krydda med salt och peppar.
  • Servera laxen med blomkålsmos och gurksallad.

*Bilden är inte från detta recept utan är bara en genre bild för inspiration

Lämna en kommentar