Tillagningstid: Över 60 min
4 portioner
Ingredienser
- 600 g lax i bit utan skinn
- 1 gul lök
- 1 l vatten
- 2 1/2 dl vitvinsvinäger
- 30 vitpepparkorn
- 1 kruka dill
- 1 lagerblad
- 1 1/2 msk salt
- 2 bananschalottenlökar
- 1 vitlöksklyfta
- 1 fänkål (à 300 g)
- 300 g tomater (gärna små)
- 2 msk olja
- 1 grönsaksbuljongtärning
- 5 dl vatten
- salt
- svartpeppar
- 1 förp räkor i lake (à 300 g) eller färska skalade
- hackad dill
- bröd
Gör så här:
- Detta recept är från Söndagspreppen, ett smart sätt att förbereda flera rätter för att vinna tid senare i veckan.
- Sätt ugnen på 150°C.
- Inkokt lax: Lägg laxen i en ugnsform, något större form än laxbiten, så att lagen täcker laxen.
- Skala och skär löken i skivor. Blanda lök, vatten, vinäger, vitpeppar, dill, lagerblad och salt i en kastrull. Koka upp och sjud lagen i 3 minuter. Sila den varma lagen över laxen i formen. Sätt formen mitt i ugnen ca 15 minuter, eller tills laxen har en innertemperatur på 46- 48°C. Ta ut formen ur ugnen och låt laxen svalna i lagen.
- Skala och finhacka lök och vitlök. Skiva fänkålen. Halvera tomaterna. Stek lök och vitlök mjuk i oljan i en stor kastrull. Tillsätt fänkål och tomater och stek ca 10 minuter tills det mjuknar.
- Smula ner buljongtärningen och häll på 5 dl vatten. Låt koka upp och koka på svag värme 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.
- Lägg ner laxen i soppan och värm försiktigt ett par minuter.
- Till servering: Toppa soppan med räkor och dill och servera gärna med bröd.
*Bilden är inte från detta recept utan är bara en genre bild för inspiration