Fisksoppa med tomat, fänkål och inkokt lax

Tillagningstid: Över 60 min

4 portioner

Ingredienser

  • 600 g lax i bit utan skinn
  • 1 gul lök
  • 1 l vatten
  • 2 1/2 dl vitvinsvinäger
  • 30 vitpepparkorn
  • 1 kruka dill
  • 1 lagerblad
  • 1 1/2 msk salt
  • 2 bananschalottenlökar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 fänkål (à 300 g)
  • 300 g tomater (gärna små)
  • 2 msk olja
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 5 dl vatten
  • salt
  • svartpeppar
  • 1 förp räkor i lake (à 300 g) eller färska skalade
  • hackad dill
  • bröd

Gör så här:

  • Detta recept är från Söndagspreppen, ett smart sätt att förbereda flera rätter för att vinna tid senare i veckan.
  • Sätt ugnen på 150°C.
  • Inkokt lax: Lägg laxen i en ugnsform, något större form än laxbiten, så att lagen täcker laxen.
  • Skala och skär löken i skivor. Blanda lök, vatten, vinäger, vitpeppar, dill, lagerblad och salt i en kastrull. Koka upp och sjud lagen i 3 minuter. Sila den varma lagen över laxen i formen. Sätt formen mitt i ugnen ca 15 minuter, eller tills laxen har en innertemperatur på 46- 48°C. Ta ut formen ur ugnen och låt laxen svalna i lagen.
  • Skala och finhacka lök och vitlök. Skiva fänkålen. Halvera tomaterna. Stek lök och vitlök mjuk i oljan i en stor kastrull. Tillsätt fänkål och tomater och stek ca 10 minuter tills det mjuknar.
  • Smula ner buljongtärningen och häll på 5 dl vatten. Låt koka upp och koka på svag värme 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.
  • Lägg ner laxen i soppan och värm försiktigt ett par minuter.
  • Till servering: Toppa soppan med räkor och dill och servera gärna med bröd.

*Bilden är inte från detta recept utan är bara en genre bild för inspiration

Lämna en kommentar