Tillagningstid: Under 45 min
4 portioner
Ingredienser
- ca 500 g blomkål
- 600 g potatis
- 2 dl mjölk
- 2 msk olivolja
- 1 gurka
- 1 citron
- 1 tsk strösocker
- salt
- peppar
- 1 ask färsk dill (à 20 g)
- 4 port laxfilé (à 125 g)
- 1/2 msk olja
Gör så här:
- Tina laxen om fryst används.
- Stomp: Sätt på vatten till potatis och blomkål.
- Ansa och skär blomkålen i mindre bitar. Skala och skär potatisen i halvor. Lägg allt i en kastrull och koka mjukt.
- Gurka: Skär gurkan i tärningar och pressa över halva citronen, skär resten i klyftor. Blanda gurka och citronsaft med socker och smaka av med salt och peppar.
- Stomp: Värm mjölken. Häll av kokvattnet och krossa tillsammans med mjölk och olivolja och smaka av med salt och peppar.
- Lax: Hacka dillen grovt och vänd runt laxen i dillen. Stek laxen i oljan i en het stekpanna, ca 3 minuter på varje sida, salta.
- Servera laxen med stomp, gurka och citronklyftor.
*Bilden är inte från detta recept utan är bara en genre bild för inspiration