Dillstekt lax med potatis och blomkålstomp

Tillagningstid: Under 45 min

4 portioner

Ingredienser

  • ca 500 g blomkål
  • 600 g potatis
  • 2 dl mjölk
  • 2 msk olivolja
  • 1 gurka
  • 1 citron
  • 1 tsk strösocker
  • salt
  • peppar
  • 1 ask färsk dill (à 20 g)
  • 4 port laxfilé (à 125 g)
  • 1/2 msk olja

Gör så här:

  • Tina laxen om fryst används.
  • Stomp: Sätt på vatten till potatis och blomkål.
  • Ansa och skär blomkålen i mindre bitar. Skala och skär potatisen i halvor. Lägg allt i en kastrull och koka mjukt.
  • Gurka: Skär gurkan i tärningar och pressa över halva citronen, skär resten i klyftor. Blanda gurka och citronsaft med socker och smaka av med salt och peppar.
  • Stomp: Värm mjölken. Häll av kokvattnet och krossa tillsammans med mjölk och olivolja och smaka av med salt och peppar.
  • Lax: Hacka dillen grovt och vänd runt laxen i dillen. Stek laxen i oljan i en het stekpanna, ca 3 minuter på varje sida, salta.
  • Servera laxen med stomp, gurka och citronklyftor.

*Bilden är inte från detta recept utan är bara en genre bild för inspiration

Lämna en kommentar