Dillbakad lax med bellaverde

Tillagningstid: Under 45 min

4 portioner

Ingredienser

  • 900 g potatis
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 2 krm peppar
  • ca 600 g laxfilé
  • 1 ask dill (à 20 g)
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 msk dijonsenap
  • 200 g bellaverde
  • 1 rödlök
  • 1/2 citron
  • 1 msk olivolja
  • 1 krm strösocker
  • 1 krm salt
  • 1 krm peppar
  • 65 g mangoldskott

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 225°C och sätt in en ugnsplåt.
  • Potatis: Skär potatisen i ca 1/2 cm tjocka skivor och blanda dem med olivolja, salt och peppar. Lägg dem på den förvärmda plåten. Tillaga mitt i ugnen ca 15 minuter.
  • Lax: Skär laxen i portionsbitar och krydda dem med salt och peppar. Finhacka dillen, men spara några dillvippor till garnering.Blanda crème fraiche, dijonsenap och dill.
  • Ta ut potatisen och lägg laxbitarna på plåten. Bred lite dillkräm på varje laxbit. Sätt in plåten mitt i ugnen och tillaga ytterligareca 10 minuter, tills både lax och potatis är klara.
  • Bellaverde- och löksallad: Koka bellaverden i en kastrull med lättsaltat vatten 3–4 minuter. Kyl dem hastigt i kallt vatten och häll av.
  • Skala och skiva löken tunt. Skölj citronen, riv skalet fint och pressa ur saften. Blanda löken med citronskal, citronsaft, olivolja, socker, salt och peppar i en skål. Låt stå ca 3 minuter.
  • Blanda löken med bellaverde och mangoldskott.
  • Servera den dillbakade laxen med potatis och bellaverde- och löksallad och resten av dillkrämen. Garnera med dill.

*Bilden är inte från detta recept utan är bara en genre bild för inspiration

Lämna en kommentar