Tillagningstid: Under 45 min
4 portioner
Ingredienser
- 900 g potatis
- 1 msk olivolja
- 1 tsk salt
- 2 krm peppar
- ca 600 g laxfilé
- 1 ask dill (à 20 g)
- 2 dl crème fraiche
- 1 msk dijonsenap
- 200 g bellaverde
- 1 rödlök
- 1/2 citron
- 1 msk olivolja
- 1 krm strösocker
- 1 krm salt
- 1 krm peppar
- 65 g mangoldskott
Gör så här:
- Sätt ugnen på 225°C och sätt in en ugnsplåt.
- Potatis: Skär potatisen i ca 1/2 cm tjocka skivor och blanda dem med olivolja, salt och peppar. Lägg dem på den förvärmda plåten. Tillaga mitt i ugnen ca 15 minuter.
- Lax: Skär laxen i portionsbitar och krydda dem med salt och peppar. Finhacka dillen, men spara några dillvippor till garnering.Blanda crème fraiche, dijonsenap och dill.
- Ta ut potatisen och lägg laxbitarna på plåten. Bred lite dillkräm på varje laxbit. Sätt in plåten mitt i ugnen och tillaga ytterligareca 10 minuter, tills både lax och potatis är klara.
- Bellaverde- och löksallad: Koka bellaverden i en kastrull med lättsaltat vatten 3–4 minuter. Kyl dem hastigt i kallt vatten och häll av.
- Skala och skiva löken tunt. Skölj citronen, riv skalet fint och pressa ur saften. Blanda löken med citronskal, citronsaft, olivolja, socker, salt och peppar i en skål. Låt stå ca 3 minuter.
- Blanda löken med bellaverde och mangoldskott.
- Servera den dillbakade laxen med potatis och bellaverde- och löksallad och resten av dillkrämen. Garnera med dill.
*Bilden är inte från detta recept utan är bara en genre bild för inspiration