Tillagningstid: Under 45 min
4 portioner
Ingredienser
- rivet skal av 1 1/2 citron
- 2 dl hackad dill
- 1/2 tsk salt
- 1 1/2 krm malen vitpeppar
- 700 g lax med skinn
- 3 msk flytande honung
- 1/2 dl soja
- 1 1/3 kg potatis
- 5 – 5 1/2 dl mjölk (3%)
- 2 msk smör
- 3/4 dl riven pepparrot
- 1 1/2 tsk salt
- 1/2 tsk peppar
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200°C.
- Riv citronskalet.
- Lax: Blanda i 2/3 av citronskalet, dill, salt och peppar i en mortel. Lägg laxen i en ugnssäker form med skinnsidan nedåt. Gnid in laxsidan med blandningen.
- Blanda honung och soja. Skär några snitt tvärs över laxen. Ringla blandningen över laxen.
- Ställ laxen i ugnen ca 20 minuter. Strö resten av citronskalet över laxen. Varmhåll tills moset är klart.
- Mos: Skala och koka potatisen i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och stöt till mos. Blanda med varm mjölk, smör, riven pepparrot, salt och peppar. Servera laxen med pepparrotsmoset och gärna gröna ärter blandade med smörfräst schalottenlök.
*Bilden är inte från detta recept utan är bara en genre bild för inspiration