Tillagningstid: Över 60 min
4 portioner
Ingredienser
- 4 grillspett
- 500 g laxfilé utan skinn och ben
- 1/2 röd chili t ex spansk peppar
- 1 lime
- 1/2 grapefrukt, gärna blodgrape
- 3 msk olja
- 1 msk brun farin
- 1 tsk salt
- 1/2 röd chili t ex spansk peppar
- 2 schalottenlökar
- 1 lime
- 1/2 grapefrukt
- 1 msk olja
- 1 1/2 msk brun farin
- 2 1/2 dl hönsbuljong (tärning + vatten)
- 1 – 1 1/2 krm salt
- 1 msk maizenaredning för mörka såser
- 2 msk hackad gräslök
Gör så här:
- Lägg grillspett av trä i kallt vatten ca 10 min. Skär laxen i kuber, ca 2×2 cm. Trä upp laxbitarna på spetten.
- Marinad: Skölj, kärna ur och finhacka chilin.
- Skölj limen noga i ljummet vatten. Riv av skalet på rivjärn och pressa ur saften. Pressa saften ur grapefrukten.
- Blanda chilihack med citrussaft, limeskal, olja, farin och salt i en skål.
- Häll marinaden över spetten. Låt stå kallt att marinera minst 2 tim. Vänd spetten ett par gånger under tiden.
- Sås: Skala, kärna ur och finhacka chilin. Skala och finhacka löken. Pressa saften ur lime och grapefrukt.
- Fräs chili och lök i oljan i en kastrull. Tillsätt farin och låt fräsa med tills det smält. Häll på citrussaft och buljong. Låt koka utan lock ca 10 min. Smaka av med salt och vispa i maizenaredningen. Låt koka 1 min. Hacka och blanda sedan i gräslöken.
- Grilla laxspetten ca 10 min runt om.
- Servera laxspetten med såsen, ris eller couscous och en blandad sallad.
*Bilden är inte från detta recept utan är bara en genre bild för inspiration