Chilimarinerade laxspett med citrussås

Tillagningstid: Över 60 min

4 portioner

Ingredienser

  • 4 grillspett
  • 500 g laxfilé utan skinn och ben
  • 1/2 röd chili t ex spansk peppar
  • 1 lime
  • 1/2 grapefrukt, gärna blodgrape
  • 3 msk olja
  • 1 msk brun farin
  • 1 tsk salt
  • 1/2 röd chili t ex spansk peppar
  • 2 schalottenlökar
  • 1 lime
  • 1/2 grapefrukt
  • 1 msk olja
  • 1 1/2 msk brun farin
  • 2 1/2 dl hönsbuljong (tärning + vatten)
  • 1 – 1 1/2 krm salt
  • 1 msk maizenaredning för mörka såser
  • 2 msk hackad gräslök

Gör så här:

  • Lägg grillspett av trä i kallt vatten ca 10 min. Skär laxen i kuber, ca 2×2 cm. Trä upp laxbitarna på spetten.
  • Marinad: Skölj, kärna ur och finhacka chilin.
  • Skölj limen noga i ljummet vatten. Riv av skalet på rivjärn och pressa ur saften. Pressa saften ur grapefrukten.
  • Blanda chilihack med citrussaft, limeskal, olja, farin och salt i en skål.
  • Häll marinaden över spetten. Låt stå kallt att marinera minst 2 tim. Vänd spetten ett par gånger under tiden.
  • Sås: Skala, kärna ur och finhacka chilin. Skala och finhacka löken. Pressa saften ur lime och grapefrukt.
  • Fräs chili och lök i oljan i en kastrull. Tillsätt farin och låt fräsa med tills det smält. Häll på citrussaft och buljong. Låt koka utan lock ca 10 min. Smaka av med salt och vispa i maizenaredningen. Låt koka 1 min. Hacka och blanda sedan i gräslöken.
  • Grilla laxspetten ca 10 min runt om.
  • Servera laxspetten med såsen, ris eller couscous och en blandad sallad.

*Bilden är inte från detta recept utan är bara en genre bild för inspiration

Lämna en kommentar