Carbonara med varmrökt lax och fänkålssallad

Tillagningstid: Under 45 min

4 portioner

Ingredienser

  • 1 fänkål
  • 2 morötter
  • 1 msk pressad citronsaft
  • 1 msk olivolja
  • flingsalt med jod
  • nymalen svartpeppar
  • 1 gul lök
  • 4 äggulor
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 tsk salt
  • 2 krm nymalen svartpeppar
  • 4 port spaghetti
  • 4 portionsbitar varmrökt lax (lax à 125 g) eller kalkonbacon (4 portionsbitar lax motsvarar 200 g kalkonbacon)
  • parmesan

Gör så här:

  • Sallad: Ansa och strimla fänkålen tunt. Skala morötterna och skala sedan till breda ”morotsnudlar” med en potatisskalare. Lägg fänkål och morötter i en skål med kallt vatten för att bli krispiga innan de läggs i dressingen. Blanda citronsaft och olivolja till dressingen, smaksätt med salt och peppar.  Förbered carbonaran under tiden.
  • Carbonara: Skala och finhacka löken. Vispa ihop äggulor, crème fraiche, salt och peppar. Blanda ner löken.
  • Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen.
  • Häll av pastan, men spara 1 1/2 dl av pastavattnet (för 4 port) i kastrullen. Lägg tillbaka pastan i kastrullen. Rör ner äggblandningen. Blanda samman och värm till en krämig carbonara.
  • Dela laxen i mindre bitar.
  • Låt fänkål och ”morotsnudlarna” rinna av ordentligt, lägg dem i en skål. Häll dressingen över grönsakerna och vänd runt.
  • Till servering: Servera carbonaran med lax eller kalkonbacon, riven parmesan och fänkålssallad.

*Bilden är inte från detta recept utan är bara en genre bild för inspiration

Lämna en kommentar