Tillagningstid: Under 45 min
4 portioner
Ingredienser
- 1 fänkål
- 2 morötter
- 1 msk pressad citronsaft
- 1 msk olivolja
- flingsalt med jod
- nymalen svartpeppar
- 1 gul lök
- 4 äggulor
- 1 dl crème fraiche
- 1 tsk salt
- 2 krm nymalen svartpeppar
- 4 port spaghetti
- 4 portionsbitar varmrökt lax (lax à 125 g) eller kalkonbacon (4 portionsbitar lax motsvarar 200 g kalkonbacon)
- parmesan
Gör så här:
- Sallad: Ansa och strimla fänkålen tunt. Skala morötterna och skala sedan till breda ”morotsnudlar” med en potatisskalare. Lägg fänkål och morötter i en skål med kallt vatten för att bli krispiga innan de läggs i dressingen. Blanda citronsaft och olivolja till dressingen, smaksätt med salt och peppar. Förbered carbonaran under tiden.
- Carbonara: Skala och finhacka löken. Vispa ihop äggulor, crème fraiche, salt och peppar. Blanda ner löken.
- Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen.
- Häll av pastan, men spara 1 1/2 dl av pastavattnet (för 4 port) i kastrullen. Lägg tillbaka pastan i kastrullen. Rör ner äggblandningen. Blanda samman och värm till en krämig carbonara.
- Dela laxen i mindre bitar.
- Låt fänkål och ”morotsnudlarna” rinna av ordentligt, lägg dem i en skål. Häll dressingen över grönsakerna och vänd runt.
- Till servering: Servera carbonaran med lax eller kalkonbacon, riven parmesan och fänkålssallad.
*Bilden är inte från detta recept utan är bara en genre bild för inspiration