Bästa fiskkniven 2022 – filéa laxen utan problem, se upp för skärsår!

För dig som älskar att fiska, eller som älskar att laga fisk till middag är en fiskkniv en smart investering. Det kommer att göra matlagningen enklare, och även mycket roligare. Att använda en fiskkniv för att rensa fisk är även säkrare än att använda en vanlig kniv. En fiskkniv kännetecknas av sitt vassa och dess smala blad. Längden av bladet gör att du får en svepande rörelse, vilket minskar att det blir mycket svinn.

Idag finns det ett stort utbud med fiskknivar på marknaden. Att välja rätt kan kännas väldigt svårt, men vi har satt ihop en guide för att göra det enklare för dig. I vår guide har vi valt ut våra topp 3 fiskknivar som finns på marknaden idag.

Topp 3 fiskknivar bäst i test 2022

1. Vår vinnare! MAC Pro Filékniv Flexibel 17,5 cm – För perfekt balans!

Bästa fiskkniven - Pro Filékniv Flexibel 17,5 cm
 • Rostfritt stål
 • Trähandtag
 • Handsmidd i Japan
 • Väldigt tunt knivblad

För dig som letar efter en fiskkniv av hög kvalitet som även jobbar precist och säkert är MAC Pro Filékniv Flexibel 17,5 cm det optimala valet! MAC är ett familjeföretag från Japan som är kända världen över för sina sylvassa knivar av hög kvalitet. Denna fiskkniv erbjuder ett ergonomiskt trähandtag som gör den enkel att använda och det är en hållbar fiskkniv som dessutom är väldigt vass.

MAC Pro Filékniv Flexibel 17,5 cm är en kniv som har handslipats och materialet består av en stålblandning med robusta material som volfram, molybden och vandin. Detta gör bladet hårt och även rostfritt. Bladet på kniven kan böjas i en nästa 90-gradig vinkel, vilket gör den perfekt att använda till tunna skivor fisk som sashimi eller flunda. Knivbladet är tunt, kniven är flexibel och otroligt enkel att använda.

2. Ego Filékniv i Sandvikstål 20cm – Tillverkat av stål från Sverige!

Bästa fiskkniven - Ego Filékniv i Sandvikstål 20cm
 • Hårdhet på 58 HRC
 • Flexibelt blad
 • Slipvinkel på 15 grader
 • Tillverkat av svenskt stål

Ego Filékniv i Sandvikstål 20cm är en fiskkniv som är tillverkat av högkvalitativt och hållbart svenskt rostfritt stål. Den har ett sylvasst blad som gör det enkelt när du filéar din fisk. Kniven har ett knivblad på 20 centimeter och en slipvinkel på 15 grader.

Kniven har dessutom en imponerande balanspunkt som är centrerad. Bladet är extremt flexibelt, vilket gör det enkelt att använda den till matlagningen. Hårdheten ligger på 58 HRC och fiskkniven har ett praktiskt och ergonomiskt handtag i en snygg design som passar in i de flesta hem!

 

3. Wilfa 1948 Filékniv 20cm – Snygg design och vasst blad!

Bästa fiskkniven - Wilfa 1948 Filékniv 20cm
 • Ergonomisk handtag
 • Retroinspirerad design
 • Flexibelt knivblad
 • Lång livslängd

När det kommer till att välja en fiskkniv är det viktigt att det är en kniv som både är enkel att använda, och som har ett ergonomisk handtag. En fiskkniv som erbjuder detta är Wilfa 1948 Filékniv 20cm. Denna fiskkniv är tillverkad av ett högkvalitativt stål från Tyskland. Den har en enastående skärpa och de har en fantastisk livslängd.

Designen är klassiskt retroinspirerad. Knivbladet är flexibelt vilket gör den enkel att använda och bladet är tunt, vilket gör det smidigt att skära under fiskens skinn. Wilfa erbjuder också en fem års garanti på deras fiskknivar.

Tre vanliga frågor om fiskknivar:

Vad är skillnaden mellan en vanlig kniv och en fiskkniv?

Det finns ett stort utbud av knivar på marknaden idag, och det är viktigt att hitta rätt kniv för just det jobb du vill uträtta. Den vanligaste kniven är idag kockkniven, och det är en kniv som du kan använda till stor del matlagning i köket. Denna kniv har dock ett brett blad som sitter högre upp på skaftet. Anledningen till detta är att det inte ska slå i skärbrädan när du använder den. Fiskkniven har däremot ett smalt och vasst blad som gör det enkelt att skära igenom fisken utan att det blir för mycket svinn. Med en vanlig kniv hade detta ej varit möjligt.

Vad för material borde en bra fiskkniv ha?

Materialet är otroligt viktigt för din fiskkniv. Detta är både för att den ska vara säker att använda, men även för att den ska vara hållbar. Materialet för en fiskkniv av hög prestanda bör därför vara gjord i rostfritt stål. För det är trots allt en kniv som kommer att användas i i samband med vatten och om den inte är av rostfritt stål kommer den därför att rosta lätt.

Hur tar jag bäst hand om en fiskkniv?

En fiskkniv är en investering vilket är varför det är viktigt att den blir omhändertagen på ett korrekt sätt. En rekommendation är att aldrig tvätta den i en diskmaskin. Det finns en risk att fiskkniven kan bli skadad och slö. Diska den stället för hand och torka sedan av den. Du borde enbart slipa din fiskkniv när den har blivit slö. Om du gör det för ofta kommer detta göra att livslängden för fiskkniven kommer att bli kortare.

Fiskknivar förvaras bäst på en knivmagnet eller i ett knivblock. Det är även rekommenderat att du använder dig av en skärbräda som har ett mjukt material. Ett exempel är att använda dig av en skärbräda gjord av bambumaterial, då fiskkniven riskerar att bli slöare snabbare om du använder den på ett hårt material.

Vad vi haft i åtanke när vi skapat vår topplista

När vi har skapat vår topp 3 lista av de bästa fiskknivarna har vi haft ett flertal saker i åtanke. Vi har tänkt på konstruktionen och designen, då det är viktigt att kniven har ett handtag som är ergonomiskt och enkelt att hantera även när dina händer är våta.. Den bör vara gjord av ett robust material som håller länge som exempelvis rostfritt stål. Säkerheten är också viktigt när det kommer till fiskknivar. Därför har vi valt att enbart välja fiskknivar som är utformade för att skaderisken ska bli så minimal som möjligt.

Vårt mål med denna artikel är att göra det enklare för dig att hitta din nya fiskkniv. Därför har vi lagt ett stort fokus på att hitta tre riktigt bra fiskknivar av en hög kvalitet. Välj en från vår topp 3 lista och du kommer inte att ångra dig!