Tillagningstid: Över 60 min
4 portioner
Ingredienser
- 250 g laxfilé
- 1 dl ättiksprit (12%)
- 2 dl socker
- 3 dl vatten
- 1 chilifrukt
- 2 vitlöksklyftor
- 2 schalottenlökar
- 1 citrongräs
- 1 kruka koriander
- 2 limeblad
- 2 msk olivolja
- 2 msk grön curry
- skalet av 1 citron
- 1 l hönsbuljong (tärning eller fond + vatten)
- 1 l kokosmjölk
- 4 champinjoner
- 4 portioner nudlar
- 150 g skalade räkor
- salt och peppar
Gör så här:
- Koka upp ättiksprit, socker och vatten. Låt laxen sjuda försiktigt i lagen i 2 minuter. Låt den ligga kvar i lagen och svalna.
- Finhacka chilifrukt, lök, citrongräs, hälften av korianderbladen och limeblad. Stek hacket försiktigt i olivolja några minuter tillsammans med curry och citronskal. Häll i buljongen och låt soppan puttra i 20 minuter.
- Sila bort alla smaksättare. Blanda soppan med kokosmjölken och låt den koka upp. Smaka av med salt och peppar.
- Skär laxen i mindre bitar och skiva champinjonerna. Lägg champinjoner och nudlar i soppan.
- Låt puttra i ytterligare några minuter. Tillsätt slutligen lax och räkor. Garnera med koriander.
*Bilden är inte från detta recept utan är bara en genre bild för inspiration