Tillagningstid: Under 45 min
4 portioner
Ingredienser
- ca 900 g potatis
- 4 bitar laxfilé (à 125 g)
- 2 msk olivolja
- 2 krm salt
- 2 krm svartpeppar
- 2 schalottenlökar
- skal och saft av 1 citron
- 1 msk olivolja
- 2 dl crème fraiche
- 2 dl vatten
- 1/2 tsk salt
- 2 krm nymald svartpeppar
- 600 g frysta gröna ärtor
- 50 g parmesan
- 1 förp färsk dill (à 20 g)
- citronklyftor
Gör så här:
- Koka potatisen.
- Lax: Sätt ugnen på 175°C.
- Lägg laxen i en ugnsform och vänd runt med olja, salt och svartpeppar. Sätt in mitt i ugnen ca 12 minuter eller tills fiskens innertemperatur är 54°C.
- Ärtor: Skala och finhacka schalottenlökarna. Riv yttersta skalet från citronen och pressa ur saften.
- Stek schalottenlöken i olivoljan i en stekpanna i 2 minuter. Häll i citronsaft, citronskal, crème fraiche och vatten. Koka ihop ca 4 minuter. Krydda med salt och svartpeppar.
- Rör ner ärtorna i pannan och sjud i 2-3 minuter.
- Riv parmesanosten fint och hacka dillen grovt. Rör ner ost och dill i ärtorna.
- Till servering: Servera laxen tillsammans med ärtorna och kokt potatis och gärna citronklyftor.
*Bilden är inte från detta recept utan är bara en genre bild för inspiration