Ärtor med parmesanost och ugnsbakad lax

Tillagningstid: Under 45 min

4 portioner

Ingredienser

  • ca 900 g potatis
  • 4 bitar laxfilé (à 125 g)
  • 2 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 2 schalottenlökar
  • skal och saft av 1 citron
  • 1 msk olivolja
  • 2 dl crème fraiche
  • 2 dl vatten
  • 1/2 tsk salt
  • 2 krm nymald svartpeppar
  • 600 g frysta gröna ärtor
  • 50 g parmesan
  • 1 förp färsk dill (à 20 g)
  • citronklyftor

Gör så här:

  • Koka potatisen.
  • Lax: Sätt ugnen på 175°C.
  • Lägg laxen i en ugnsform och vänd runt med olja, salt och svartpeppar. Sätt in mitt i ugnen ca 12 minuter eller tills fiskens innertemperatur är 54°C.
  • Ärtor: Skala och finhacka schalottenlökarna. Riv yttersta skalet från citronen och pressa ur saften.
  • Stek schalottenlöken i olivoljan i en stekpanna i 2 minuter. Häll i citronsaft, citronskal, crème fraiche och vatten. Koka ihop ca 4 minuter. Krydda med salt och svartpeppar.
  • Rör ner ärtorna i pannan och sjud i 2-3 minuter.
  • Riv parmesanosten fint och hacka dillen grovt. Rör ner ost och dill i ärtorna.
  • Till servering: Servera laxen tillsammans med ärtorna och kokt potatis och gärna citronklyftor.

*Bilden är inte från detta recept utan är bara en genre bild för inspiration

Lämna en kommentar