Go Back

Laxgryta med saffran

Ingredienser
  

  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 röd paprika
  • 800 g fast potatis
  • 2 msk neutral rapsolja
  • 3 msk tomatpuré
  • 1 förp saffran (à 1/2 g)
  • 4 dl vatten
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 2 tsk salt
  • 2 1/2 dl vispgrädde
  • 4 port laxfilé (à 125 g)
  • 1 apelsin
  • 1 kruka bladpersilja

Instruktioner
 

  • Tina fisken (om fryst används).
  • Skala lök och vitlök. Strimla löken och finhacka vitlökarna. Dela, kärna ur och strimla paprikan. Skölj potatisarna och skär dem i bitar.
  • Fräs lök, vitlök, paprika och potatis i oljan i en stor kastrull i 2 minuter.
  • Tillsätt tomatpuré, saffran, vatten, vinäger och salt. Sjud på svag värme under lock tills potatisen är nästan mjuk, ca 10 minuter.
  • Rör ner grädden och sjud ytterligare några minuter tills potatisen är mjuk rakt igenom.
  • Skär laxen i ca 3 x 3 cm stora fyrkanter.
  • Riv det yttersta av apelsinskalet och spara det till serveringen. Pressa saften ur apelsinen och tillsätt den i grytan.
  • Lägg i laxen och låt den sjuda på svag värme cirka 3-4 minuter under lock eller tills laxens innertemperatur är 54°C.
  • Hacka persiljan.
  • Servera fiskgrytan toppad med persilja och apelsinskal.