Förvara dina matvaror på rätt sätt

Vi har alla varit med om det – brödet möglar, osten blir hård och grädden luktar surt. Många gånger håller sig matvarorna längre än bäst före-datumet, men ibland blir de snabbt dåliga. Det kan bero på att man förvarar matvarorna på fel sätt.

Under rötmånaden är det extra viktigt att tänka på rätt förvaring. Är man osäker på hur något ska förvaras kan man ofta läsa på förpackningen. Det första man bör göra är att se till att man har rätt temperatur i kyl och frys. Kylskåpet bör hålla 4-5 plusgrader, och för frysen är -18°C lagom.

Kött och fisk

Kött och fisk ska förvaras kallt. Kylskåpet kan ha olika temperatur på olika ställen, mät därför gärna med en termometer för att hitta den kallaste platsen. Tänk på att inte låta smörgåspålägg, som skinka och leverpastej, så framme länge under frukosten. I frysen bör kött och fisk packas i en lufttät förpackning, så att de inte torkar ut. Fetare livsmedel har kortare hållbarhet, eftersom fettet kan härskna och smaka illa.

Mejeriprodukter och ägg

Mjölk, fil, grädde, smör och andra mejeriprodukter ska förvaras i kylskåpet. Låt de inte stå framme för länge när du använder dem. Mjölk, grädde, mattfetter och ost kan frysas in, men grädde som varit fryst kan inte vispas och osten kan bli smulig. Bäst före-datumet för ägg är satt efter förvaring i rumstemperatur. Förvaras de i kylskåp håller de betydligt längre.

Bröd

Bröd som förvaras i kylen blir snabbt torrt och smuligt, det mår därför bättre av att förvaras i rumstemperatur. För att brödet ska hålla längre är det viktigt att försluta påsen ordentligt, till exempel med en påsklämma. Mjukt bröd går även bra att frysa. Se till att pressa ur luften ur påsen och förslut väl, så att brödet inte torkar. Hårt bröd ska förvaras torrt och i rumstemperatur, och håller ofta väldigt länge.

Lämna en kommentar